What’s happening
Wereldwijd groeit de plasticsoep. Ongeveer acht miljoen ton aan plastic halen we jaarlijks uit onze oceanen. En zeker de helft van dit zwerfafval is wegwerp plastic. In de jaren ‘30 groeide de plastic rietjes uit tot een van de meest gebruikte producten op aarde. Misschien denk je nu: maar het gaat toch om een rietje? Wat maakt het uit? Toch is een plastic rietje enorm verraderlijk! De Europese Unie heeft daarom besloten dat plastic wegwerp artikelen vanaf 3 juli 2021 worden verboden. Waarom? En wat is dan een goed alternatief?
Waarom zijn plastic rietjes zo schadelijk?
Plastic rietjes zijn licht, dun en klein. Dat betekent dat het typisch een product is dat we in de verkeerde afvalbak gooien of wat daar überhaupt niet in belandt. De plastic rietjes worden daardoor niet gerecycleerd. En dat is terug te zien in onze leefomgeving, zoals op het strand. Hoewel plastic rietjes slechts voor een klein deel verantwoordelijk zijn voor de plasticvervuiling in de zee, zijn ze zeer schadelijk voor dieren. Door hun kleine omvang raken vissen, schildpadden en andere dieren erin verstrikt of ze eten het op.
Verbod op plastic voor eenmalig gebruik
Rietjes zijn een single-use product. Je gebruikt het slechts eenmalig. In de kern blijft het daarom ook een wegwerp product. Op zich hoeft daar niets mis mee te zijn, want een rietje dat iemand anders heeft gebruikt, wil je liever niet hergebruiken. Maar dat het van plastic is gemaakt, vormt wel een probleem. Daarom verbiedt de Europese Unie vanaf 3 juli de verkoop van single-use plastic producten. Dit geldt dus ook voor plastic rietjes. Niet alleen heeft dit een positieve impact op het milieu, ook zorgt het voor een extra stimulans bij ondernemers om met duurzame alternatieven te komen. Het rieten rietje van SEDGE is zo’n duurzame oplossing!
Rieten rietje als milieuvriendelijk alternatief
Het rietje van SEDGE is 100% organisch, duurzaam, volledige composteerbaar en puur natuur. Het is gemaakt van riet, meer specifiek van ‘Grey Sedge’, dat in Vietnam groeit. Door de aanplanting van rietvelden, ondersteunt door de Vietnamese overheid en enkele ngo’s, wordt de natuurlijke vegetatie van Vietnam beschermd. Ook krijgt de bedreigde Saruskraanvogel zijn leefgebied terug. Daarnaast zorgt dit voor een enorme vooruitgang en werkgelegenheid bij lokale kwekers in Vietnam. Het is een duurzame manier om in het levensonderhoud van de lokale bevolking te voorzien én een ecologisch verantwoorde manier om met onze natuur om te gaan. Iedereen wint.
Ga je mee de strijd aan tegen plasticvervuiling?
De rieten rietjes van SEDGE zijn verkrijgbaar in verschillende lengtematen en hoeveelheden. Het blijft stevig en het heeft als grote voordeel dat het niet verstopt bij drankjes met pulp. Daarnaast zijn de rietjes volledig composteerbaar. Het wordt dus gewoon weer opgenomen in de natuur! SEDGE geeft jou de keuze. Ga je mee de strijd aan tegen plasticvervuiling? Ontdek de rieten rietjes van SEDGE op www.sedge.be.