What’s happening

03 sep 2022 De circulaire economie: een nieuwe kijk op de manier waarop we produceren en consumeren

De circulaire economie

We leven momenteel in een lineaire economie, waar we grondstoffen uit de aarde halen om producten te maken die we korte tijd gebruiken voordat we ze weggooien. Dit systeem is op de lange termijn niet houdbaar en belast het milieu. Het goede nieuws is dat er een alternatief is: de circulaire economie.

In een circulaire economie worden producten gemaakt om te worden hergebruikt of gerecycled wanneer ze niet meer nodig zijn. Dit vermindert afval en helpt om hulpbronnen te sparen. Het is een duurzamere manier van zakendoen en heeft het potentieel om banen te creëren en de economische groei te stimuleren.

Het concept van de circulaire economie is niet nieuw, maar wint de laatste jaren aan populariteit, omdat steeds meer bedrijven en overheden op zoek zijn naar manieren om duurzamer te zijn. In deze blogpost gaan we in op wat circulaire economie is, hoe het werkt en waarom het belangrijk is.

Wat is de circulaire economie?

De term ‘circulaire economie’ werd voor het eerst bedacht door de Duitse industrieel ontwerper Walter Rauch in 1972. Het concept won aan populariteit in de jaren tachtig met de publicatie van verschillende boeken over het onderwerp, waaronder ‘Closing the Material Cycle’ van de Oostenrijkse ecoloog Hans Breiter.

De circulaire economie is gebaseerd op het principe van “de 4 R’en”: Reduce, Reuse, Recycle en Recover.

In een lineaire economie worden middelen gebruikt om producten te maken die korte tijd worden gebruikt voordat ze als afval worden verwijderd. In een circulaire economie worden producten gemaakt om langer mee te gaan en worden ze hergebruikt of gerecycled wanneer ze niet meer nodig zijn.

Er zijn veel voordelen aan het overstappen naar een circulaire economie. Om te beginnen zou het helpen om afval te verminderen en hulpbronnen te behouden. Het zou ook banen scheppen en de economische groei stimuleren. Bovendien zou het een positief effect hebben op het milieu door de uitstoot van broeikasgassen en andere vervuiling te verminderen.

Hoe werkt de circulaire economie?

Er zijn drie belangrijke elementen in de circulaire economie: productontwerp, bedrijfsmodelinnovatie en Closing the Loop.

  1. Productontwerp omvat het opnieuw ontwerpen van producten zodat ze kunnen worden hergebruikt of gerecycled. Telefoons kunnen bijvoorbeeld zo worden ontworpen dat hun batterijen kunnen worden vervangen in plaats van weggegooid te worden als ze dood gaan.
  2. Innovatie van bedrijfsmodellen omvat het herontwerpen van bedrijfsmodellen om hergebruik en recycling mogelijk te maken. In plaats van producten rechtstreeks te verkopen, kunnen bedrijven ze bijvoorbeeld leasen of reparatiediensten aanbieden.
  3. Closing the Loop houdt in dat er stappen worden ondernomen om ervoor te zorgen dat materialen op de juiste manier worden gerecycled, zodat ze opnieuw kunnen worden gebruikt als grondstof voor nieuwe producten (dit wordt ook wel ‘cradle-to-cradle’-productie genoemd).

Waarom is het belangrijk?

Naarmate onze bevolking blijft groeien en meer hulpbronnen verbruikt, wordt het steeds belangrijker om manieren te vinden om op een duurzamere manier zaken te doen. De lineaire economie is op de lange termijn niet houdbaar; we kunnen geen gronsdtoffen van de aarde blijven nemen zonder dat de hulpbronnen op den duur opraken. Bovendien eist dit systeem zijn tol van het milieu en veroorzaakt het vervuiling en uitstoot van broeikasgassen.

De overstap naar een circulaire economie zou helpen om afval te verminderen en hulpbronnen te sparen, terwijl het ook een positieve impact heeft op het milieu.

Conclusie

De circulaire economie is een duurzamer alternatief voor onze huidige lineaire economie. Het heeft veel voordelen, waaronder het verminderen van afval, het behoud van hulpbronnen, het verminderen van vervuiling, het creëren van banen en het stimuleren van economische groei. Naarmate onze bevolking blijft groeien en meer hulpbronnen verbruikt, wordt het steeds belangrijker om deze benadering van zakendoen toe te passen.

Sedge is trots een rol te spelen in deze duurzame circulaire economie door volledig biologisch afbreekbaar en composteerbaar te zijn. Zodra onze 100% natuurlijke, hoogwaardige eco-rietjes volledig zijn gecomposteerd, kunnen ze worden gebruikt als grondstof om nieuwe planten of gewassen te laten groeien, waardoor de ecologische kringloop wordt gesloten en de cyclus opnieuw wordt gestart.

Share:
BLIJF OP DE HOOGTE VAN ACTIES EN PROMOTIES SCHRIJF JE IN OP ONZE NIEUWSBRIEF

Wij respecteren uw privacy. Jouw gegevens worden altijd vertrouwelijk behandeld.

Bijna van jou